title bar

Saturday, June 20, 2015

Dissertation, exam dan ramadhan....

Ahlan wasahlan....
Assalamualaikum Ramadhan..
walaupun sudah beberapa hari berlalu...


Alhamdulilah..
Hard copy dissertation sudah di hantar
seminggu sebelum ramadan tiba
sebelum exam memanggil

Alhamdulilah....
Final exam untuk semester kedua
insyaAllah semester akhir
sebgai pelajar Master telah berakhir sehari sebelum ramadan tiba..

Dan...
sekarang sedang menyiapkan persiapkan terakhir sebelum
Seminar dan VIVA
25hb June...

Takut..
Gementar...
Pening...
Gelabah..
Happy..
Sedih..

Semua ada
dan semua tu bercampur baur..
Tau kenapa??

takut sebab nak hadap viva dalam bilik persidangan sorang2
gementar kene tnya soalan yg pelik2
pening sebab nak explain semua benda dengan pendek tp padat
Gelabah bila rasa semua benda bt xkena
Happy sebab dah berakhir dah semester dan saat yg genting dan memang mencabar segala urat saraf
Sedih sebb mungkin ini lah saat2 akhir bergelar sebagai pelajar...

So, dalam preparation seminar dan viva
hari2 menghadap slide dan edit2 sikit2...
hArap sangt dapat bt yg terbaik dan dipermudhkan segalanya..

Untuk setiap rintangan dan cabaran yg kita lalui,
pastinya kita mahu berjaya
dan untuk berjaya,
kita mestilah berusaha dan bertawakal
takkan datang sesuatu kejayaan tanpa usaha dan tawakal
usaha lah sehabis2an kemudia kita reha
insyaAllah,itulah yg terbaik...

dalam menghadap viva dan seminar yg beberapa hari ini,
1) Baca and fahamkan slide yang nak dibentangkan
2)Buat nota untuk explaination
3)Rewrite bnyk2 kali dan cakap bnyk2 kali tentang apa yg nak dibentangkan
4)Fahamkan konsep utama dan definisi term2 yg penting...

InsyaAllah...
All the best and.. Fighting!!!!!

Saturday, March 7, 2015

dREam and tAeget 2015

Alhamdulilah
sudah menginjak bulan ke-3 dah 2015
hari2 yg berlalu
ada baik dan buruknya...

bila pikir2 balik,
apa yg diri ini expect untuk tahun ni...

1) Siapkan DISSERTATION dengan jaya dan cemerlangnya

memang sekarang ni pon duk baca journal, nak top-up mana2 info yg xcukup, cari idea nak buat application... Matlab ke matematica ke, tak tau dan xdecide lagi nak guna yg mana... hrap2 akan decide dan bole bt secepat mgkin...

2) Graduasi sbg pelajar MASTER



Semester 1 dah berlabuh dengan syukur dan jaya. maka separuh pengajian dah slesai la...
Tapi, smester 2 ni, kene habiskab juga... wait for konvo bulan 9 kot insyaAllah..
Doa bnyk2...

3) Dapat kerja


harap2, bile da habis blaja bulan7, bulan 8 at leasr dah ada kerja menanti walaupun bkn kerja tetap... harap2 dapat kerja tetap terus pon bagus jgk.. Bak kata org, rezeki masing2, kalau ada rezeki diri ini, adala.... yg penting usaha, doa dan tawakal...

4) run on tuisyen atau mengajar secara personal

harap dapat bukak pusat tuisyen ataupun menjadi sumber sebagai guru tuisyen kat mana2 tempat.. tapi kalau bole nak bt sendiri dan ajar2 budak2 stemza... nak menabur bakti pada junior sambil mencari pendapatan sendiri...

5) Travel ke Melaka & Putrajaya



Harap dapat gi kt melaka kat tempat one of my best friend sekolah rendah yg kerja kat Melaka and travel melaka... bila lagu kan nak merasa jalan2 negeri orang....
Lepas tu nak pi jalan2 kat putrajaya.. tengok cite istikarah cinta n kagum ngn bangunan n tempat tu.. walaupun dalam malaysia, tapi xsampai lek lok lg kat situ.. so, kene la sampai jugak kan sekali...
Soon....

6) Nak decorate rumah serba sikit



walu xtahu nak decorate ape lg, tapi harap2 nanti ade la idea nak ubah yg mana... paling xpon, cat rumah... gambate!!!!!

Tuesday, January 13, 2015

CINTA~ menang, kalah, bahagia , derita

Cinta
sebuah percaturan hati
yang ada menang dan kalah
menang yang tak berti kita berjaya
dan
kalah xbererti kita tewas

Cinta
mengajar untuk kita pentingkan diri kita sendiri
dan mengajar kita untuk mengalah
agar utuhnya perasaan itu
kekal dan tersemai di hati selamanya...

Duhai pencuri hati
pergimu
tak mampu aku tarik kembali ke dakapan itu
tanganku yang kau lepaskan xmampu aku tarik kembali
ke dalam genggamanku ini
bukan kerana
tidak sampai
bukan kerana
aku sudah putus asa
cuma...
tiada kekuatan untuk diri ini
merampas..
merampas hatimu yang
dulu milikku
tapi
sekarang sudah dimiliki orang lain...

apakah mampu aku hancur hati orang lain
untuk memenangi hati sendiri?
lukakan hati orang lain untk gembirakan hati sendiri?
sedangkan bahagia itu belum pasti...
beralah..
itulah yang terbaik..
beralah ku tak bermakna aku tewas

cuma...

aku mengundurkan diri
dalam perlawanan cinta
yang xpasti di mana bahgia
yang xpasti adakah kekal hingga syurga...

pergilah sayang
kamu ke dalam genggamannya
ke dalam dakapannya
aku rela
walau terpaksa
aku pasrah
walau hati merana
aku terima
walau aku terluka

hanya doa bahagia
yang mampu aku kata.
semoga kamu bahagia selamanya..

sungguh!!!
andai benar cinta itu milikku
pasti kamu kembali kepadaku
satu hati nanti
esok? lusa?
atau entah bila...
tapi
andai cinta kamu bukan milikku
dan aku bukan milikku
pastii
ada insan lain bakal memiliki hati ini..



hati ini sepi
memandang ke depan
menanti hari
siapa bakal mencuri hati ini kembali
walaupun serik
rasa semua perkara
negatif
cinta itu menyakitkan dan sebagainya
tapi aku masih mahu setia
setia
menemani si pencuri hati
hingga hujung nyawa
hingga ke syurga
meniti hari bahagia bersama
merasa erti kehidupan bekerluarga
mahu setia
mahu bergembira
mahu bercinta

apakan daya
masa
tak mengizinkan lagi
sabarlah duhai hati
suatu saat pasti tiba
nanti
cuma
cepat atau lambat sahaja lagi

 keep the smile
love is for everyone
everyone deserve to feel the love
 just wait on the right time
u will feel the feel itself
the happiness, saddness
that we will remember
in the entire of our life
how amazing love can be...
but just to remember
don't put the love top all things
because many things are deserve to be the
top things in our life...
keep cheeeseeee.
SMILE!!! *-*

Saturday, January 3, 2015

REVIEW 2014

Welcome
to a new a page out of 365 pages
new year 2015!!!

Alhamdulilah

bersyukur untuk kesekian kalinya masih di beri peluang untk bernafas
dan merasai nikmat kehidupan. bak kata pepatah yang selalu di dengar, kalau xdak cabaran, xdak masalah, xdak kehendak, xlah dinamakan. di dalam hidup, di sini lah bermula segala jejak kehidupan, apa yg hendak di pelajari secara langsung dan xlangsung, dari sini nak kenal baik dan buruk.

Berakhir sudah 2014
yg memberi manis dan pahitnya yg tak mampu di ucap dan xnak bilang. entah senyum atau air mata yg lebih pun tak tahu. dalam gembira dam sedih, nak juga ingat sikit. Review cerita 2014 yg manis.. yg manis je.. yg pahit simpan dalam ingatan sendiri.

1)Real analisis

Final year student, boleh choose sbjek, ikot minat. so plih la sbjek ni. walaupon tau susah n xramai yg nak ambik, stil nak ambik jugk. bab  keras kepala nombor 1, xmai dengar cakap orang kan, seksanya tanggung sendiri. nasib baik ada serin n kawan2 lain sebgai pembantu. thanks uolls... walaupon xmampu di luah ucapan depan2. n thanks Dr Lee for the result.

walaupon xhebat with flying color, tapi puas hati da...

2)Complex analisis

orang lain duk pakat plih fluid mechanic, aku jgk yg menyimpang ke analisi... and at the end 11students only and dari situ aku bnyk belajar tentang how to study, alone study, not last minute study, independent study, and macam2 la....

3)Happy Graduation Day!!!



xdak gambar yg cantik, yg buruk pon jadila, janji ada kenagan kan....
dalam nak graduation day ni, yg xleh lupa la, sibuk ngn assignment and ade test. masa tu, pandai2 la bhgi masa, mana nak bace, mane nak pre and pro konvo lg... fikiran entah ke mana da... duk dalam kelas pon macam xdak dalam kelas... tapi, ALHAMDULILAH, semua berjalan lancar... 
Tahniah!!! 
untk diri sendiri... Right now, i'm graduate... walaupon xhebat macam orang lain, tapi boleh naik pentas dan habiskan pengajian dah SYUKUR sangt da....

4) Master student

and yg at the end of the year, sekarang, alhamdulilah , dah selesai menjawab 2paper untuk 1st semester sebgai student master... Modelling and numerical... so, the lasr paper on the go!!!

6hb January 2015
Algebra
Fighting for me!!!




Study is stop for tonight..
Continue.......
TOMORROW