title bar

Sunday, November 2, 2014

Master's life

sekian lama penantian..
hari ni, tengah2 malam
jari ni rasa nak menaip...
bukan bangga...tp inilah luahan rasa
sungguh
kehidupan
 PELAJAR MASTER
itu sangat berbeza...

Alhamdulilah...
Syukur kerana masih di beri peluang
untuk menimba ilmu lagi
dalam dunia
MATEMATIK
yang semakin rancak,semakin menarik
semakin complicated, semakin unik...

kalau masa degree itu,
rasa macam semua benda baru
bila time belajar
n accept everything dalam 1 masa
teramat susah..
 mungkin tak matang dan berfikir panjang kot

tp bila dah masuk master,
baru tau nak berdikari dalam belajar kan..
tak dak tutorial
tak dak cg nak paksa bt homework
cuma assignment wajib htr kalau nak dapt markah...

Ada yang tanya, "macam mana belaja master?"
ape aku jawab...
1) waktu belajar sangat fleksible(depend diri sendiri)
2 )kelas macam belajar hujung minggu(sebabnya selalu malam dan petang)
3) isolated(sebab asrama seme dak master,n kalau xdak kelas, duk bilik je)
4) berdikari(tak dak homework yg lecturer nak paksa bt n tak dak tuto)
5) time manangeable(kene susun atur jadual sendiri, yang mana kemahuan,yang mana kepentingan. sebab kalau ikut kemahuan, alamak tak jadi la kejenye)
6) hardworking(akan push diri untuk study sbb xdak orang nak bantu kite untk fahamkan sesuatu)
7) moveforward(akan sentiasa keep study and trying something to do with study)

itu je setakat yang terlintas...
and for the proof, here am i right now, typing all of these...
before continue writing about
visibility graphs of segment plak....

dalam belajar
tak salah bila kita salah
tak apa jika kita jatuh
tak kering jika kita menangis

sebab
itulah bermulanya
sebuah perjalanan kehidupan
di mana jua kita berpijak
dalam apa jua kita lakukan
pasti akan ada keputusan yang di buat
akan ada langkah yang dihanyun..
ayuh!!!
jangan berhenti..
kerna
inilah sebuah perjuangan...

#keep remind all of these thing to myself#


Monday, September 1, 2014

USM i'm coming again

Alhamdulilah..
syukur ke hadrat Illahi
atas limpahan rahmat dan kurnia-NYA
diri ini
di beri peluang sekali lagi
meneruskan langkah
mengejar cita2...

MASTER IN SCIENCE (MATHEMATICS)
UNIVERSITI SAINS MALAYSIA
BATCH 2014/2015

Mga dipermudahkan segala2nya
hari ini
menerima offical offer letter
means
sekarang 
bergelar sekali lagi sebagai 
student USM

diharapkan semangat untuk belajar kali ini
tidak pernah luntur
dan terus mengejar
untuk mencapai impian...



GO!!! GO!!!!
GO!!! GO!!!
ALL THE BEST!!!!!!!!!!

Sunday, August 24, 2014

becoming a teacher

almost two months,
but not really two months..
became a teachers
at my old school
SMK TENGKU MIZAN ZAINAL ABIDIN
such wonderful experience and memories i got..

sungguh,
pengalaman itu yang penting dalam kehidupan,
mengajar sebulan sepanjang bulan puasa
membina dan mengajar aku
lebih erti sabar
dalam melayani kerenah
pelajar2 zaman kini.

walaupon tak jauh beza antara kami
namun pemikiran tentu sekali berbeza
sememangnya mereka adalah anak2 IT
yang hidup dalam dunia moden
berbeza masa zaman aku sekolah dahulu.

mengajar 4 kelas sudah cukup
memberi makna
untuk mengenali kerenah anak2 zaman ini
yang sememangnya sangt berbeza bg setiap individu

kenangan yang tercipta
sebagai guru
aku rasai
macam mana penat lelah mengajar
nak bagi students faham apa yang kita ajar
mana nak layan kerenah students yang a bit nakal
yang a bit bising..

walaupun dalam banyak2 itu,
aku selesa mendampingi mereka
kerana bagi aku
mereka adalah generasi yang sedang meninggkat naik
dalam menempuh alam remaja
paling2 tidak aku sendiri dapat merasa
cara kehidupan mereka

zaman sekolah sungguh seronok
bersuka ria
tidak ada apa yang perlu difikirkan secara kronik
BELAJAR!! BELAJAR!!
hanya itu..

thanks you for all of you that make me proud to become
one of yr teacher
that give all of you knowledge
MATHS is fun to learn...

i'll miss all of you after this!!!
and i love all of you!!!


here we go for the future

jika orang kata cinta itu buta,
YA!!!
aku setuju yang bab buta tu..
sebenarnya bukan cinta yang buta,
tapi ia membuat kite merasa alpa
dan menjadikan diri buta
melihat kebaikan dan kesilapan.

jika masa lalu boleh dikembalikan,
tentu ramai yang mahu memutarkan kembali masa itu
dan juga
tentu ramai yang tak segan silu
melakukan kesilapan
kerana boleh dibaiki..

yang patah boleh tumbuh kembali
tetapi
yang pergi
takkan kembali
maka
bersulamkan kezaman yang
kesekian kalinya
nekad di pegang
tekad di bina
perjuangan yang telah lepas dilepaskan
perjuangan baru masih belum bermula



mengharapkan lebih ketenangan
mengharapkan lebih kemtangan
mengharapkan lebih kerajinan
mengharapkan lebih ketaqwaan
mengharapkan lebih senyuman
mengharapkan lebih kegembiraan
insyaAllah inilah yang diimpikan....


Saturday, June 7, 2014

akan ku tunai janji itu walau sepahit mana kenyataan

assalamualaikum...
lama2 tak menaip,hari ni nak merapu sekejap...
release n relax sambil menikmati waktu study week...

di sini semuanya bermula
dari gurau senda
perselisihan dan bertikam lidah
satu janji di buat
aku dan kau
namun siapa kita
nak menentukan takdir
hujan atau panas pada hari esok

saat hati membuat keputusan masing2
tiada yang mahu mengalah
cita2 di buru
tanpa memikirkan hati
orang lain
kedua2 kaki melangkah
jauh jauh dan menjauh

siapa sangka
takdir menentukan
jika kau dan aku mengelak
ada lagi orang yang menginginkan
terima lah hati
janji dahulu harus dan mesti
di tunai

di sini hari ini
aku berdiri
di hadapanmu
sedia menunai janji
walau aku tahu engkau tak sudi
memadailah
menjaga hati orang di sisi...

andai jika aku sememangnya bukan untukmu
aku sedia
dilepas pergi 
dan takkan muncul kembali di depanmu...
di sini aku hanya menunaikan
sebuah janji...


Wednesday, May 14, 2014

semester enam menuju tirai

SEMESTER 6 KIAN MEGHAMPIRI PENGHUJUNG
tinggal beberapa minggu je lg nok habis dah kuliah sem6 ni... ni bermakna xlama lagi akan tamat la blaja sebagai pelajar ijazah sarjana muda a.k.a degree kat peneng ni... 3 tahun yg dulu rase lame je rase sekelip mata je.. sekelip mata 3 tahun bermakna sekelip mata je usia kian meningkat...

 kalau dlu trasa matrikulasi tu tahap awal berdikari, di peneng memberi kenangan lain pula sebab care pembelajaran yang berbeza... keputusan peperiksaan lagi la sangat ketara. tidak tahu di mana silap, aku ke yang berubah?

 itu yang sedang ada dalam kepala ni. sebgaimana menjawab test EC2 pada hari ni. aku yang tak ingat ke memang ilmu tu xmasuk dalam hati? muhasabah diri sendiri. kalau dikatakan aku xstudy. memang menipu la kan... in fact, aku rasa xla lambt sangt aku bersedia n buat revise.. still lack out jugk.. xkan la sejarah sem lepas akan berulang kembali kot... just curious... it might be impossible kot...

sebagai pengjaran, banyakkan lagi buat exercise and biar trus tersemat dalam kepala dan hati ilmu itu...

sem yang mencabar akan mengakhiri perjuangan ini.. diharapkan diri ini lagi tabah... 

keep word to diri sendiri:-

TIADA KEJAYAAN TANPA PENGORBANAN
NO SOLUTIONS WITHOUT FEW STEPS OF WAYS
NO THEOREM NO PROVING.. HAHA
NO EFFORT NO TIRED
NO PRACTICE , U WILL NO RIGHT TI WRITE....

keep working for these thing.. because i love this course and this subject and this ilmu..


Monday, April 21, 2014

ways of life


life isn't about something
that we can go through the flow of it
but
life is about how we handle and control
the flow of the journey

if we can handle it nicely
we will be in peace and restly
but
if we lost control of handling it
we'll be in terible

but
not all time we can rest
and not all time
we'll be in terrible...

life can be vice versa...
life taught us about many things...
life is nothing without challenging

same goes with

love is nothing without hurting
love is nothing if there is no jealousy
love is nothing if we can't tolerate

no success without failure
no success without sacrification
no success without learning....

keep in mind
in the ways of finishing my studies
two months to go
pray for the best
keep calm
always be a positive thinker....





Tuesday, March 25, 2014

sebuah realiti yang xmampu di ubah...

setiap yang hidup pasti akan mati
kembali pada Yang Maha Mencipta...
apa mampu dikatakan lagi
menitis air mata darah sekalipon
itu adalah suratan takdir yang telah tertulis...
menerima dengan seadanya
dengan sepenuh hati..

walau badai yang melanda hati
sehebat ombak menghempas pantas,
walau terkilannya hati
sedalam lautan
walau kakunya minda
seumpama renjatan elektrik...

lapangan hati
bukakan minda
kuatkan diri
tetap kan iman anda...



itu yang bermain di minda
tatkala kesihan menyapa hati