title bar

Tuesday, December 17, 2013

final exam around the corner...


Assalamualaikum..
lama xmenjenguk blog,rasa dah bersawang dah..
bukan xdak ape yang nak cerita..
tetapi terlalu bnyk sampai tak tercerita.
ada suka
ada duka....
biarlah ia menjadi diari hati pulak la kan..

FINAL EXAM IS AROUND THE CORNER...!!!!

Alhamdulilah
pejam celik pejam celik
dah nak berlabuh tirau kuliah semester 5
rasa syukur sangat
ada yang manis
ada yang pahit
ada yang sweet gtu
semua simpan dalam hati
yang baik jadi kenangan
yang buruk di ambik teladan

rasanya semester ni la paling mencabar
4 paper and all of them is 4 unit for each
means 16 units
seems like sikit
tapi beratnya di kepala

ada yang mudahnya ada yang mencabar
itulah jalan yang di plih...

insyaAllah,mendoakan yang terbaik dalam kalangan yang tbaik...
4 paper to go for this semester

2 JAN 2013 - MAT 222 (differential equation 2)
3 JAN 2013 - ZCA 102 (electric and magnetism)
13 JAN 2013 - MSS 302(real analysis)
15 JAN 2013 - HIA 101 (pengantar pengajian Islam)

mudah2an usaha dan pengorbanan yang dilakukan
di rahmati
insyaAllah
menuju yang terbaik...

warm up the mind
strength up the body....
ready to go
STUDY WEEK!!!
HERE I'M COMING

Sunday, October 6, 2013

reading time for today is reach limit

dari awal pagi sampai malam buta..
read again and again..
even tak sampai satu bab pun habis baca
aku dah reach limit dah..

mana nak faham
mana nak hafal sikit2...

oh my....
luckily
this my fav subject
dan aku dah
berjanji pada diri ini
whatever comes to challenge me
face it
calmly...

so,here!!!
challenge is coming
for TEST1
REAL ANALYSIS..
i LOVE u!!!!

continue for tomorrow
not only u are my
comitmen
and love...

there still have
PHYSICS
that need to submit tomorrow
out of 11 question
only 5 question
already done..

thinking!!!
am i late again???
oh no!!!

i need ti go fast...
time is leaving me behind...

keep hard
keep smart!!!

chaiyok!!!!!!

u can do it MIRA!!!!

Sunday, August 25, 2013

rindu!!!

salam..
walau baru beberapa jam menjejakkan kaki di bumi minden dan xsampai 12jam pon meninggalkan rumah tercinta, rindu itu sudah bertandang... ah!!! terasa betapa selesanya di rumah dan berlainan benar berada di asrama walaupon sudah 3 tahun berada di perantauan...

tetiba jari ini teringin membilang hari,
oh!! OKTOBER !!! cepatlah kau menjelma
 i wanna to go home..
macam dah nekad nak blik raya haji ni...
ponteng pon penteng la...

miss my family....
especially my bro yg semakin membesar..hehe...


Tuesday, July 16, 2013

bersyukur...

ungkapan alhamdulilah..
itu yg pertama sekali apabila melihat keputusan provsional....
insyaAllah itu adalah yg tbaik dalam kalangan yg tbaik... dapat menarik nafas lega sekjap...
bersusah payah menghadapi rintangan sepanjang semester4 mengajar aku supaya lebih tabah dalam mengharungi liku2 kehidupan.

niatkan hati
tekadkan diri
yang sudah berlalu
tak mampu di ubah walaupun sedikit
yang mendatang akan di tempuh
lagi dengan kdak pernah keyakinan diri ini
insyaAllah

Allah tidak pernah jauh....

Wednesday, July 10, 2013

ahlan wasahlan ramadhan....



assalamualaikum...
Ahlan Wasahlan ya Ramadhan

berlabuh sudah tirai syaaban
menjelma ramadhan yg dah meninggalkan setahun lalu..
alhamdulilah.,masih berkesempatan untk merasai nikmat hari pertama ramadhan kali ini, berterawih bersama2 orang kampung... walaupun xmampu untk sacrified masa join convex untk lebih awal kali ini, aku tahu, ada nikmat lain yg lebih menanti. walaupun megharapkan dapat kerja sambilan namun xdapat,tp tetap bersyukur..,,







Sunday, June 23, 2013

end of semester4...


salam
berakhir sudah peperiksaan semester ke-4 di Universiti Sains Malaysia P.Pinang... maka dengan itu tamatlah sudah pengajian tahun2.. Alhamdulilah yang tak terhingga kerana dapat mengharungi semester ni dengan tabah. tak lama lagi akan bergelar plak pelajaran tahun akhir di USM ni akan will bcme senior in our school... OMG. sekejap betul masa berlalu,trasa macam baru je masuk tahun dua akhir tahun lpas.. tak sedar.. tup.tup. dah habis dah sidang ni...

Sebegitu masa yang terasa singkat, pelbgai manis dan pahit alam kehidupan yang dilalui. kita, manusia biasa yg xmampu lari kesilapan itu. walaupon kekdang trasa sedihnya meninggalkan msa yg berlalu, tp apakan daya, hidup mesti diteruskan. apa yang telah terjadi di jadikan pengajaran untk melalui hari mendatang dengan lebih tabah...



life is not simple like we think. but we can make it simple as just way we do. ayat.. mak ai... itulah yg selalu diungkapkan pada diri ini. pada tiap2 kejadian pasti ada hikmahnya . kita mesti terima dengan tabah dan redha. sesungghNYA Dia tahu apa yg trbaik untuk kita..

Friday, June 14, 2013

mIngGu PePeRIksAAn..

Minggu peperiksaan

semua duk ke hulu ke hilir ngn buku,nota.  bertungkus lumus menyiapkan balik smua tutorial. berhempas pulas mencari penyelesaiaan past year... krana tentu structure soalan exam lepas lbih kurang dgn exam semester ni..

entah kenapa lain bebenar exam kali ni
perasaan xmacam exam2 lepas
tetibe tringt kt matrik
the best campus of ever to study
n to had exam sbb walaupon exam pada hari yg berturut tp mampu study lagi n bsedia
but now, eveything change totally



how could i say something this... but this is the fact
the older u're
there are more things to do
n there are more thing that we miss
and more thing we have undone...

to be regret of on something that
we have already know we will regret
seems like waste thing

ahh.. what to do..
that
how the people were..

Monday, April 22, 2013

"l love math" - math motivation.

Assalamualaikum..
LANGKAWI....

Here i go!!!
for the first time in life
Di SMKTP langkawi
terasa ukhwah yg terjalin itu lagi rapat..
Alhamdulilah..
bersama adik2 yg begitu bersemangat untk beljar membuat aku
menilai kembali diri sendiri
walaupun sudah berada dalam universiti
tak bermakana aku sudah menjadi seorang yg berjaya
perjuangan masih belum tamat
selagi hayat di kandung badan
tuntutlah ilmu hingga ke hujung nyawa

merasai kenimatan berada di Langkawi
menaiki CABLE CAR ..
serisuly takut
rasa kerdilnya diri
hanya bergantung pada 2 tali yg bersambung
lepas ni tak mau naik dah rase..
padahal,
dekat atas sana
sungguh indah ciptaan Allah
dapat lihat pulau2 and laut...
sangat cantik.. :)






berada di langkawi
tentu lah nak memcipta memori bergambar ada gambar helang
alhamdulilah
sebelum berangat pulang ke USM
sempat la snap bbrapa gmbr untuk dijadikan kenangan

p/s buat adik2 smktp dan yg lain, belajar bersungguh2 kerana ilmu itu pelita hidup
dan belajar lah mencintai sesuatu ilmu itu,jgn hanya pentingkan dunia shj..

Friday, April 5, 2013

MIDSEm.... :)












Assalam..


mengingatkan midsem pada minggu lepas xsabar rasanya nak pulang
bnyk je benda dalam kepala yg nak dibuat.
tp disaat masa yg di tunggu hampir tiba
rasa sunyi dan nak menangis

sesungguhnya Allah tak uji pada hamba yg xmampu

perkara yg sering menemani sepanjang bgelar mahasiswi ni
hilang bgtu shj
bukan kepada plajaran
cuma hati ini
seakan sunyi

perginya sesorang yg close n yg sentiasa menghrgai diri ini
pada waktu lalu bgai membawa sedikit semnagt
tapi apakan daya
siapa kita nak menentuka kehidupab orang lain
diharapkan disebalik semua ni,
ada hikmah yg berpanjangan...

Home!!
i'll back in a moment...
even there are something that
when i look
my heart seems like to...
cry..

be cool
and cheerful..
Remember..
JAGA IMAN,JAGA MATA,JAGA HATI
lost someone not means that we lost our life...

la tahzan....

sekian...

Tuesday, March 19, 2013

pengalaman + kepenatan= kenangan


 menghabiskan hujung minggu dengan aktiviti berfaedah
itulah mampu aku kataka di sini 
sebab minggu ni aku menghayati suasana bersuka ria.
walau apa pun itulah kenangan yg susah aku nak cipta..

dari Peneng bertolak ke Taiping...
bukan berjalan sahaja
tapi buat kerja projek masyarakat kumplan kami
tau mana kami pergi???
ZOO TAIPING


wah3x.. macam pergi lawatan dah gtu..
tapi kami bukan pergi melancong melawat zoo sebenarnya
tapi kami mbantu membersihkan zoo tu..
sampai ade auty sorg ni tanye
"adik kerje kat sini kire macam mane ye?"
kelu lidah nok jawab soalan tu..
tapi ape pun berprangsangka baik
tentu auty tu xassume kiteorg student kot...



haha...Projek berjalan lancar
ALHAMDULILAH..
Mga dapat A la yer...

keesokan hari....



ni menawaf pulau..haha
aku sajeje join aktiviti "Round Island"
motifye nak g bukit bendere sbb xpernah lagi g..
best tak reti nak cakap la
penat plak tak tau nak described macam mana..
dari U ke bukit bendera..
dapat la merasa naik train tu kan..


time naik excited kot..duk depan sekali.
fuh!!sekali train bgerak,gayt pun ade..
menikmati suasana sane... aman dan tenang



kalau nak study sane pon best la..
macam boleh j study sane dengn ramai orang tu kan..
tapi yg kelakarnya time train nak turun..
fuh!!walaupun xlaju tapi tetibe rasa aku ni memang gayat kot..
menerima diri ade kekurangan..
normal lah tu kan...

dari situ aku ke muzium
the best thing kt muzium is the picture,..
nice n soft,aku kagum kot..
ke sepatutnye aku ambik jurusan seni??

kemudian ke komtar,n botanical garden
bnyak kot monyet kat sane
siap kejar mengejar dengan orang lg sebb nak makana

setrusnya final destination padang kota
ramai orang
suasana pantai
best
tapi makanan mahal...
Pokai den sekojap...



 
 
"HANYA ITU KENANGAN YG MAMPU DI CIPTA:
SEANDAI MASIH BERPELUANG MEMBINA LAGI
KENANGAN ITU
AKAN KU KEJAR
DAN MENCARI ILMU DAN KENANGAN
BARU SELAGI HAYAT ADA

TQ 2 semua.. hehe..
p/s : xsabar nak naik kabel car plak kan... 





Thursday, February 21, 2013

coretan hati....

pernah hati ini menjadi milikmu
namun cinta kita tiada tiada kesudahannya
umpama mengharap panas ke petang
tetapi hujan di tengah hari...

kenapa perlu di kenang benda yg sudah lepas
sedangkan perkara itu tidak mampu 
diulang kembali
dan diubah walau sedikit pun

biarkan luka itu sembuh sendiri
tidak perlu untuk kita memaksa
kerana kita tak mampu mengubah apa

andai ini kesudahan kisah kita
kenapa kita tak boleh menerima ketentuanNYA
dan masih mencari usaha untuk
mengikat benda yang sudah tiada sambungannya 

percaya pada takdir
sekarang keadaanya berbeza dengan dulu..
andai diri ini boleh menerima keadaan ini
mengapa engkau tidak mahu cuba menerimanya

bukan niat untuk membuang segala kenangan
tetapi jika kenangan itu umpama duri
kita harus membuang duri tersebut
kelak akan mematikan diri sendiri..

percaya
jika kita sememangya ada jodoh
walau ke mana kita melangkah sekarang
walau haluannya berbeza..
pasti kita akan bertemu di satu tempat
untuk ikatan hati kita...
jika tiada,
kita mesti redha.......... ~


Friday, February 15, 2013

Terima Kasih Untuk Rezeki ini...

Assalamualaikum...

hidup mane yang tak pernah bangun dan jatuh,,,
benar kata pepatah,usaha itu tangga kejayaan..
sesiapa yang berusaha pasti berjaya...
itulah harapan aku..
semoga apa yang telah ku usahakan membuahkan hasil.

menaburkan azam yang baru,
diharapkan usaha yang gigih
semangat yang takkan luntur
keinginan yang mendalam...
aku akan terus berusaha..

walaupun rezeki pada hari ini tidak lah sehebat bulan lepas,
ianya sudah memadai apabila ianya sehebat semalam
dan hari2 yang lepas..
dan moga rezeki ini semakin bertambah untuk hari2 yang akan datang...

ALHAMDULILAH...

Thursday, January 10, 2013

travelling in PEnang....


assalam...
Alhamdulilah...
BeRakhir sudah sehari dengan kawan2..
dari batu feringghi > taman > kek si lok > beli jeruk >gurney > usm > queensbay > zulburger,..
melaram berjalan hari ni
syukur..
bersama2 rakan, kenangan ini susah nak cipta
sekali di cipta akan tersemat di hati..
walaupun xdapat ke bukit bendera sbb bkit bendera tutup buat 1minggu,
xpela..
walaupun xdapat ke SOULGARDEN  kerna bajet tipis..
at least aku ade beli baju utk adik2 n barang cnderahati..
itu sudah dapat ku simpan untk kenangan dan ingatan pada masa akan datang.
insyaAllah...

Friday, January 4, 2013

wahh!! got enggaged... tahniah!!!

 
assalamualaikum...
betul kata pepatah,kalau benar sudah tiada saying di hati, buat apa nak diingati lagi..
dan jika sememangnya bukan jodohnya antara kita, perlu ke di tegakkan benag yang sememangnya sudah basah.
wahh!!! bermadah macam tu...
dah 2013 rupanya..
dah lama nak keyin sebarang entry..
sibuk sangat agaknya kan...
sebenarnya tak lah sibuk..cuma kekosongan idea nak share ape...
 
dan hari ni, aku ada nak share something..
ke kiri ke kanan..
dari utara ke selatan,,, dari timur ke barat... tup..tup.. orang dekat rupanya,.
TAHNIAH  pada kawan aku kedua2nya..
dari pekenalan mereka sering bergaduh mulut.. masing2 nak menang..
dan2... tgk STATUS fb ... GOT ENGAGED...
BERTUNANG!!!
satu kebaikan...
semoga cinta yang baru terjalin ini dirahmati Allah..
sayingilah perhubungan itu kerana terciptanya perasaan itu kerana Allah...
semoga kalian disatukan satu hari nti..
 
tetibe,ade org tnye aku,
tin ko xsedih ke dia buat status macam tu???
perlu ke aku sedih ??
kerana antara KAMI  sememangnya hanya ada perkataan KAWAN..
tak lebih dari itu...
cukuplah hal ini menjelaskan bahawa aku bukan bersama dia...